Norske fergerederier vil om få år møtes av mye strengere utslippskrav. Torghatten fant nøkkelen til mer klimavennlig kjøring i Rørvik. EcoShip-metoden gir i tillegg store besparelser i fergedrifta.
– Jeg har fått konkret ny lærdom som jeg tar med meg om bord. Dette gjelder særlig hvordan man kan kjøre på en «mykere» måte. Spesielt i ankomstfasen er det mye å hente.
Det sier Robert Strand etter å ha testet ut simulatorer og andre maritime hardvarer ved Sikkerhetssenteret Rørvik AS (SSR). Til daglig sørger han for trygg og forutsigbar befordring av Torghatten-passasjerer på Helgelandskysten. Nylig sendte rederiet, som er en av Norges største ferjeoperatører, åtte erfarne skippere og styrmenn på kurs i drivstoffgjerrig fergefart ved SSR. Sistnevnte selskap står bak EcoShip, en egenutviklet kurspakke tilpasset myndighetenes og rederienes ambisiøse klimamålsettinger.
NORSKE REDERIER HAR VÅKNET
Lenge var det det statlige svenske ferjerederiet som holdt liv i satsingen i Rørvik. Svenskene har brukt SSR i stor skala, og har nå redusert drivstofforbruket med ti prosent. I tillegg har «et mjukare körsätt» ført til færre kontaktskader og redusert antall verkstedopphold.
– I økonomiske besparelser er det snakk om fryktelig mye penger, kommenterer simulatoransvarlig Thomas Edvardsen ved SSR.
Svenskenes EcoShip-tiltak har vært en så stor suksess at statsrederiet nå har etablert sitt eget kurs- og simulatortilbud over kjølen, basert på kunnskap og teknologi fra Rørvik. Nå har også norske rederier fått øynene opp for EcoShip: Torghatten er første norske ferjerederi som sender eget personell på klimakurs i Rørvik.
ERFARING FOR BUNNLINJA
Kursdeltakerne fra Torghatten drar nytte av landets mest avanserte simulatorpark. I spissen for det hele står en fullskala skipssimulator, inkludert en gigantisk sfærisk skjerm som i fire meters høyde strekker seg 240 grader rundt broen. Slik får deltakerne en virkelighetsnær opplevelse når de forsøker seg på fartsoptimaliserte overfarter.
– Kurset har en teoridel, hvor vi spesielt fokuserer på utslipp til ytre miljø. Deretter følger kjøring i simulator. I etterkant diskuterer vi resultatene. Ved å gjøre det på denne måten får vi en meget bra erfaringsutveksling, understreker simulatoransvarlig Thomas Edvardsen.
Allerede etter to økter i simulatoren kan Torghatten-kullet vise til en drivstoffreduksjon på nærmere ti prosent i snitt. For enkelte kursdeltakere er reduksjonen det mangedobbelte. Tiltaket er med andre ord ikke uvesentlig for rederier som skal kombinere krav om lønnsomhet og bærekraft.
– Det er så enkelt som at økonomi og miljø henger sammen. På miljøsiden møtes rederiene nå av store forventninger til at de gjennomfører tiltak for å redusere utslipp. Det vil legges mye mer vekt på miljøkrav og bruk av best tilgjengelig lavutslippsteknologi i kommende anbudsrunder, sier Marit Bredesen, daglig leder ved SSR.
Innen transportsektoren er fartsoptimalisering vurdert som det eneste tiltaket som samlet gir en samfunnsøkonomisk gevinst – tilsvarende 2800 kroner per tonn i CO2-reduksjon. Beregnet effekt av fartsoptimalisering av skip er beregnet til 97 000 tonn; med andre ord en samfunnsøkonomisk gevinst på mer enn 270 millioner kroner.
EN ØVELSE I SAMHANDLING OG KOMMUNIKASJON
– Det er mennesker vi har med å gjøre. Derfor fokuserer vi på de ytelser og begrensninger som sitter her oppe, sier kursleder og assessor Svein Garnes, mens han retter pekefingeren mot pannebrasken.
Utsagnet støttes fra kursdeltakerne, som understreker at fartsoptimalisering og fokus på utslipp er et spørsmål om både holdninger og kunnskap. Det legges heller ikke skjul på at «hendlene i respatexen» har vært den foretrukne metoden for å bringe ferje og passasjerer over.
Tilbake til simulatoren: Torghatten-mannskapet gjør seg klar til en ny virtuell overfart. Strekningen Skei – Gutvik lastes opp av simulatoransvarlig Edvardsen. Det rapporteres om redusert sikt og et beskjedent sørvestlig vinddrag over Lekafjorden. Overfarten legges opp som en såkalt kombinasjonsøvelse.
– Det innebærer at det vil inntreffe en uventet situasjon i overfarten. Nøyaktig hva som skjer får dere ikke vite, sier Garnes til deltakerne mens han smiler lurt.
VIRTUELL OG VIRKELIGHETSNÆR TRENING
Overfarten går etter planen. Torghatten-mannskapet praktiserer nyervervet kunnskap idet passasjerferja glir langsomt og drivstofføkonomisk inn mot det krevende sistestrekket i Gutvik. Så skjer det: Alarmen går! Motorhavari!
Hendelsen utløser et kontrollert kaos på broen. De erfarne sjøfolkene avklarer raskt hvem som skal ta kommandoen, de lokaliserer ressurser og avgjør hva som skal gjøres.
– La ankeret gå, kommanderes det til dekkspersonellet.
– EcoShip handler om økonomi og miljø. Men kurspakken inneholder også en beredskapsdel. Samhandling er viktig uansett hva man vil oppnå, forklarer Edvardsen.
Etter overfarten er kursleder Garnes raus med godordene. Både farkost og kommunikasjon holdt seg flytende gjennom hele øvelsen. I evalueringen deler mange av deltakerne erfaringer fra lignende situasjoner fra egen fartstid. De kjenner seg igjen i situasjonen. Det er også meningen.
– Avgjørelser og kommunikasjon i pressede situasjoner avhenger av trening. Derfor legges øvelsene opp til å være så virkelighetsnære som overhodet mulig, avslutter Garnes.