
Dimensjonene er store og marginene er små når studentene ved Ytre Namdal Fagskole skal manøvrere seg inn og ut av Sydneys havnebasseng.
Ansvaret veier tungt for brobesetningen som seiler i inn- og utenlandsfart. I samarbeid med Sikkerhetssenteret Rørvik AS har Ytre Namdal Fagskole funnet en smart og praktisk måte å overføre marin kompetanse til reelle situasjoner gjennom simulatortrening.
Hvert år utdanner Ytre Namdal Fagskole et høyt antall ferske skipsoffiserer som skal gjøre tjeneste i inn- og utland. I løpet av to år får studentene den teoretiske ballasten som trengs for å manøvrere større fartøy i krevende farvann.
Vegg i vegg med fagskolen ligger Sikkerhetssenteret Rørvik AS (SSR). Sammen utgjør de et anerkjent maritimt kompetansesenter for opplæring og sikkerhet til sjøs.
– Fagskolen og Sikkerhetssenteret har et tett og godt samarbeid som setter Rørvik på kartet både nasjonalt og internasjonalt, forteller Thomas Edvardsen, simulatoransvarlig ved SSR.
Samlokaliseringen gir fagskolestudentene en unik anledning til å teste egne ferdigheter i praksis. Tidligere i vår var avgangsklassen for skipsoffiserer hos SSR for å trene på samhandling med utenlandske skip. Øvelsen foregikk via EMSN-nettverket (European Marine Simulator Network), et europeisk nettverk av simulatorer hvor SSR deltar.
I tillegg til Sikkerhetssenteret var tre andre universiteter og høyskoler fra nettverket med på øvelsen: NORDLAB (Bodø), Jovellanos (Spania) og Chalmers (Sverige).

Simulatoransvarlig Thomas Edvardsen og lærer ved Fagskolen, Ivan Kvalø, følger nøye med fra kontrollrommet underveis.
«En smak av virkeligheten»
For den som har kjennskap til dataspill vil opplegget virke kjent. Akkurat som et typisk onlinespill tar man del i en virtuell verden hvor man kan delta fra (nesten) hvor som helst i verden.
Øvelsen består av tre deløvelser hvor scenarioet er satt til havnebassenget i Sydney, Australia. 5 av 12 fartøy bemannes av fagskolestudentene som må styre alt fra cruisebåter og oljetankere til mindre yrkesbåter.
– Scenarioet er enkelt, men byr likevel på utfordringer. Studentene skal kjøre en bestemt rute og øve på å passere andre båter i et seperasjonssystem. Ved neste øvelse bytter man retning, mens den siste øvelsen skal gjennomføres nattestid, forteller Ivan Kvalø, lærer ved Ytre Namdal Fagskole.
Elevene må hele tiden ta viktige vurderinger av avstand, manøvrering, følge viktige restriksjoner og sjøveisregler, og hele tiden sørge for god kommunikasjon med passerende fartøy.
– En del av tilbakemeldingene fra kadettundersøkelsen viste blant annet at kandidatene ønsket seg mer engelsk og internasjonal trening på timeplanen. God kommunikasjon er helt essensielt når man skal bevege seg i internasjonalt farvann, og gjennom en slik øvelse får studentene en smak av virkeligheten, sier Kvalø.

– En artig og lærerik opplevelse! Studentene Fredrik Rosså, Sivert Tangen, Magnus Eidshaug og Andreas Sjursen var godt fornøyd med øvelsen i EMSN-nettverket.
Høster gode tilbakemeldinger
Ifølge de kommende sjøoffiserene gjør øvelsen det lettere å forstå teorien i praksis og gjør de godt forberedt på konkrete situasjoner i arbeidslivet.
– Personlig synes jeg det var veldig spennende å være med på en slik øvelse. Det hele oppleves svært realistisk og man glemmer nesten at vi er på Rørvik og ikke på båt utenfor Sydney, forteller Sivert Tangen, student ved Ytre Namdal Fagskole.
– Vi er heldige som har såpass mye kompetanse samlet på et sted. Sikkerhetssenteret er en stor ressurs og vi er heldige som har anledning til å øve internasjonalt gjennom senterets nettverk, tilføyer medstudent Fredrik Rosså.